Czasem wystarczy jeden wieczór, żeby spojrzeć na codzienność z zupełnie innej strony. Nie mówię tu o żadnych wielkich rewolucjach, tylko o zwykłym wtorku, kiedy to życie postanowiło namieszać mi w głowie odrobinę przyjemniejszą niespodzianką niż zwykle.
Siedziałem w kuchni z laptopem, popijając wystygłą herbatę i udając, że oglądam serial. Prawda była taka, że czekałem na ważnego maila z pracy, który miał się pojawić „lada moment” już od trzech godzin. Nuda potrafiła wygrać z każdą rozsądną myślą, więc kiedy wzrok padł na kartkę z notatką od znajomego, przypomniałem sobie o jego dziwnym zwyczaju grania w sieci bez wychodzenia z domu. Nigdy mnie to nie ciągnęło, ale tego wieczoru potrzebowałem czegoś, co odciągnie moje myśli od dźwięku dzwonka poczty. No i tak trafiłem na stronę, którą on mi kiedyś polecił. Pierwsze, co przyszedł mi do głowy, to proste polecenie:
vavada zaloguj.
Zrobiłem to bez większego entuzjazmu. Myślałem, że zarejestruję się, poklikam w coś przez pięć minut i zamknę przeglądarkę. Ale uwaga – wchodząc tam, natknąłem się na coś, co mnie zaintrygowało: mnóstwo kolorowych gier, ale nie tych nachalnych, tylko takich z fajnymi motywami i sympatyczną grafiką. Spojrzałem na saldo demo, potem na depozyt. Od razu postanowiłem nie szaleć. Wpłaciłem równowartość dwóch pizz, żeby tylko zobaczyć, o co tyle hałasu. Ktoś mógłby powiedzieć, że to głupota, że lepiej wydać pieniądze na coś konkretnego. Ale ja nie traktowałem tego jak inwestycji. Dla mnie to była czysta rozrywka, taki cyfrowy odpowiednik rzucania monetą na szczęście.
Zacząłem od prostego slotu z owocami i przez pierwsze dziesięć minut wygrywałem małe kwoty, które momentalnie przepadały. Wtedy poczułem znajome ukłucie zawodu, ale zamiast się wściekać, zmieniłem strategię. Wybrałem grę stołową, coś w stylu automatycznej ruletki. Postawiłem kilka żetonów na czerwone, potem na czarne, bez żadnego systemu, czysta intuicja. I nagle – serce zabiło szybciej. Licznik zaczął pokazywać sumę większą niż ta, którą zdążyłem już spisać na straty. Wyglądało to tak niewinnie, a emocje uderzyły jak kubeł zimnej wody. Wygrałem dwieście złotych. Dwie stówy za godzinę bez wychodzenia z kuchni.
Wtedy przyszła myśl, żeby podwoić stawkę, spróbować jeszcze raz. Zatrzymałem się jednak, bo przypomniałem sobie, że nigdy nie umiałem wychodzić w momencie, gdy jest dobrze. Wziąłem telefon i napisałem do znajomego, żeby mu się pochwalić, a on odpowiedział mi z nutą ironii: „widzisz, a mówiłem, że tam warto wejść”. Kuzyn, który akurat do mnie wpadł na herbatę, popatrzył na ekran i zapytał, co to za strona. Odparłem, że trzeba tylko vavada zaloguj i można miło spędzić wieczór, bez obietnic szybkiego wzbogacenia się.
Po tym sukcesie zalogowałem się ponownie następnego dnia, ale z postanowieniem, że gram wyłącznie dla zabawy i nigdy nie wpłacam więcej, niż mogę stracić. To chyba najważniejsza zasada, jaką odkryłem. Większość ludzi gada o wielkich wygranych i o tym, jak to życie się zmienia, ale ja jestem sceptykiem. Chcę po prostu poczuć ten dreszczyk, oderwać się od rachunków i obowiązków. Kolejnego wieczoru zagrałem dwie rundy blackjacka i wygrałem tylko czterdzieści złotych, ale bawiłem się wyśmienicie. Nie musisz wygrywać kokosów, żeby czerpać radość. Najważniejsze to kontrolować to, co robisz.
Mina minęła, a ja znalazłem nowych internetowych znajomych na czacie. Z jednym panem wymienialiśmy się trikami, jak wybierać mniej loteryjne gry, z drugim – graliśmy w pokera na niby, bez żadnych wysokich stawek. Odkryłem też, że strona pozwala grać na telefonie, więc kiedy czekam w kolejce albo jadę tramwajem, zdarza mi się uruchomić szybką rundę. To nie jest nałóg, to jest dla mnie jak krzyżówka albo sudoku – tylko zamiast myślenia, jest emocja.
W końcu przyszedł mail, na który czekałem, a mój mały wieczorny eksperyment przyniósł mi coś znacznie ważniejszego niż pieniądze. Pokazał mi, że nie trzeba uciekać na koniec świata, żeby poczuć odrobinę przygody. Wystarczy otworzyć laptopa, mieć umiar w głowie i pozwolić sobie na chwilę słodkiej nieprzewidywalności. Nie robię z tego wielkiego odkrycia, traktuję to jak każdą inną rozrywkę: oglądanie filmów, granie w planszówki. Ale gdybym miał doradzić komuś, kto jeszcze nigdy tego nie próbował, powiedziałbym: sprawdź sam, tylko z głową. Usiądź wygodnie, nastaw budzik albo limit pieniędzy i baw się dobrze. Ja tak robię i, o dziwo, zawsze wracam uśmiechnięty, niezależnie od tego, czy saldo wskazuje plus, czy minus. Może właśnie o to chodzi – żeby czerpać radość z samej gry, a nie tylko wygranej. I wiecie co? Naprawdę warto czasem zaryzykować, bo wtedy życie potrafi zaskoczyć cię w środku zwykłego wtorku.